0 0
Černicová kaša

Zdieľajte to na Vašej sociálnej sieti:

Alebo môžte iba kopírovať a zdielať túto url adresu

Ingrediencie

Upraviť porcie:
1 šálka Pomletá ryža čerstvá natural / sladká ryža
4 šálky Nápoj (náhrada mlieka) ryžový / ryžovo-mandľový / ryžovo-pohánkový / kokosový / konopný / lieskoorieškový
1 štipka Soľ 1/4 mokka lyžičky
6 ks Ďatle ďatle sú nakrájané nadrobno / 2 pol. lyžice ďatlovej pasty
1 šálka Černice môže byť použité aj iné drobné kyslé ovocie
1 štipka Korenie kardamón / pravá vanilka / badián / čerstvý či sušený zázvor

Černicová kaša

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Vegánske
  • 15 min
  • Porcií: 4
  • Stredná obtiažnosť

Ingrediencie

Popis

Zdieľať

Každý si vie nakombinovať pomer jemnej kaše a výrazného ovocia podľa vlastnej chuti.

Jednotlivé kroky

1
Hotovo

Sušené datle namočíme do studeného rastlinného mlieka (aspoň na 10 minút). Čerstvo pomletú ryžu, alebo inú pseudoobilninu vsypeme do rastlinného mlieka a uvedieme do varu. Po zovretí pridáme soľ, namočené dalte alebo datľovú pastu, černice /iné ovocie a koreninu podľa chuti. Miešame a varíme ešte 6 minút na miernom ohni. Po vypnutí necháme kašu chvíľu postáť.

2
Hotovo

Kaša bude počas chladnutia hustnúť. Stačí ju len zriediť trochou vriaceho rastlinného mlieka alebo vody, prípadne dochutiť podľa potreby.

3
Hotovo

Tip I.: jednoduchšia a lacnejšia alternatíva je uvariť kašu iba z vody. Hotovú môžeme zjemniť mandľovou pastou /tahini – sezamovou pastou /lieskoorieškovou /konopnou /kešu /vlašskoorechovou... /inou orechovou či semiačkovou pastou /kvalitným panenským olejom /kokosovou smotanou...

Tip II.: pre hladošov z rôznymi chuťami kašu môžeme uvariť neutrálnu, bez ovocia a to iba zvlášť udusiť s trochou soli a sladom podľa chuti.

4
Hotovo

Hotovú kašu pred podávaním môžeme posypať napríklad:

• kokosovými hoblinkami

• kakaom alebo karobom

• na sucho opraženými či opečenými orechami, mandľami, lieskovcami, kešu...

• na sucho opraženým či opečeným makom, sezamom, slnečnicovými či inými semiačkami

• vopred namočenými (2 až 8 hodín), alebo naklíčenými orechami, prípadne semiačkami

• škoricou či Aladinovým korením do kávy

Ľubka Balážová

Som Ľubka Balážová. Už viac ako 20 rokov som niečo ako "potravinový provokatér". Podľa mňa je zdravá strava taká, čo aj naozaj chutí. Vedomosti, skúsenosti, no najmä hry plné fantázie a odvážne čarovanie s jedlom ma doviedli ku svojmu vlastnému štýlu varenia - "vegánska makrobiotika šmrncnutá ajurvédou" napasovaná na naše mierne pásmo.

predošlé
Tofu na šampiňónoch
ďalšie
Cviklošošovica s pohánkou
predošlé
Tofu na šampiňónoch
ďalšie
Cviklošošovica s pohánkou

Pridajte Váš komentár

Ohodnoťte recept*

Používame technológiu cookies, aby sme vám poskytli čo najlepší zážitok z prehliadania našeho webu.