Ingrediencie
- 1 šálka Pomletá ryžačerstvá natural / sladká ryža
- 4 šálky Nápoj (náhrada mlieka)ryžový / ryžovo-mandľový / ryžovo-pohánkový / kokosový / konopný / lieskoorieškový
- 1 štipka Soľ1/4 mokka lyžičky
- 6 ks Ďatleďatle sú nakrájané nadrobno / 2 pol. lyžice ďatlovej pasty
- 1 šálka Černicemôže byť použité aj iné drobné kyslé ovocie
- 1 štipka Koreniekardamón / pravá vanilka / badián / čerstvý či sušený zázvor
Popis
Jednotlivé kroky
1 Hotovo | Sušené datle namočíme do studeného rastlinného mlieka (aspoň na 10 minút). Čerstvo pomletú ryžu, alebo inú pseudoobilninu vsypeme do rastlinného mlieka a uvedieme do varu. Po zovretí pridáme soľ, namočené dalte alebo datľovú pastu, černice /iné ovocie a koreninu podľa chuti. Miešame a varíme ešte 6 minút na miernom ohni. Po vypnutí necháme kašu chvíľu postáť. |
2 Hotovo | Kaša bude počas chladnutia hustnúť. Stačí ju len zriediť trochou vriaceho rastlinného mlieka alebo vody, prípadne dochutiť podľa potreby. |
3 Hotovo | Tip I.: jednoduchšia a lacnejšia alternatíva je uvariť kašu iba z vody. Hotovú môžeme zjemniť mandľovou pastou /tahini – sezamovou pastou /lieskoorieškovou /konopnou /kešu /vlašskoorechovou... /inou orechovou či semiačkovou pastou /kvalitným panenským olejom /kokosovou smotanou... Tip II.: pre hladošov z rôznymi chuťami kašu môžeme uvariť neutrálnu, bez ovocia a to iba zvlášť udusiť s trochou soli a sladom podľa chuti. |
4 Hotovo | Hotovú kašu pred podávaním môžeme posypať napríklad: • kokosovými hoblinkami • kakaom alebo karobom • na sucho opraženými či opečenými orechami, mandľami, lieskovcami, kešu... • na sucho opraženým či opečeným makom, sezamom, slnečnicovými či inými semiačkami • vopred namočenými (2 až 8 hodín), alebo naklíčenými orechami, prípadne semiačkami • škoricou či Aladinovým korením do kávy |